Informatie over de Houtdraaibank 

Houtdraaibanken

Een stabiele bank is het begin van iets moois

Je eerste houtdraaibank.

Heb hebt een basiscursus gedaan en je bent verslingerd geraakt aan houtdraaien. Belangrijk is om na te gaan wat je wil gaan draaien. Heb je nog nooit gedraaid volg dan een beginnerscursus om gevoel te krijgen bij wat je leuk vindt en tips op te doen voor de aanschaf van een bank.

Ga de houten pennen draaien of kleine ornamenten, is een kleine draaibank handig die ook snel stopt.(door elektronische rem)

Wil je (grote) schalen draaien dan is het belangrijk te kijken naar de spindelhoogte va de bank. Een draaibank waarbij je de kop kan draaien heeft dan voordelen, maar daar komen we later op terug. Daarnaast is het belangrijk een “zware” stabiele bank te nemen als je grote werkstukken wil maken.

Heb je ideeën voor tafelpoten en “spindelwerk” dan is juist weer heel belangrijk dat je een lange poot tussen de centers krijgt. Let daarbij dan op de maximale afstand tussen de centers. Een tafelpoot is rond de 70cm, dan verlies je wellicht nog 10 cm aan het begin en eind van de poot voordat die klaar is.

Het is ook belangrijk om een houtdraaibank te kiezen waarbij extra accessoires verkrijgbaar zijn als uitbreiding. De belangrijkste accessoire is een klauwplaat, ook wel chuck genoemd. De meest gangbare maat voor deze chuck’s is een M33 opname. Dat betekend dat op de as schroefdraad M33 is gesneden. Koop je een (tweedehands) houtdraaibank, dan kan het zijn dat deze een andere asmaat heeft en het moeilijk is om aan een passende chuck te komen. Er zijn wel verloopringen in de handel maar dat levert meestal een minder nauwkeurig en stabiele opstelling op.

 

 

Wil je meer weten maak dan een keer een afspraak bij de Houtdraaiwinkel!  www.houtdraaiwinkel.nl De leukste houtdraaiwinkel van Zuid Nederland zit namelijk gevestigd in de werkplaats van het Ambachtshonk. Je kan hier dus niet alleen kijken naar de draaibanken, maar ze ook nog eens proberen.  

Draaibare kop

Toerenregeling op verplaatsbare controlbox

Vermogen

Wil je (grote) schalen gaan maken dan is een grote spindel/ashoogte van belang.  Maar grote schalen betekend meestal grote stukken ruw hout in combinatie met grote beitels met grote afname. Vermogen is dan van belang. Zeker mocht je gebruik willen maken van een zogenaamde schalensteker.

Voor pennen draaien is de lichtste motor normaal gesproken voldoende (bv 350-500watt). Bij de iets grotere draaibanken vindt je meestal een 750w motor wat overeenkomt met 1PK. Wil je toch die wat grotere schalen gaan maken is een 2PK motor (1500W) wel lekker. Wil je productiedraaien en ga je echt met een schalensteker werken dan is 3PK wel aan te bevelen.

Toerenregeling

De meeste banken beschikken over een v-snaar overbrenging van de motor naar de as. Hierop kan men door de verschillende poelies de snelheid kiezen, tussen bv 500/1000/1500/2000 toeren. De wat geavanceerdere houtdraaibanken hebben een elektronische frequentie regelaar waarbij men traploos het toeren kan regelen. Voor doorsnee standaard werk hoef je dan niet vaak je V-snaar te verleggen. Toch is het bijvoorbeeld voor grote schalen, uit ruw hout belangrijk de V-snaar op een laag toerental te leggen zodat je voldoende kracht overhoudt. Een frequentieregelaar die de motor heel langzaam moet laten draaien, zorgt ervoor dat de motor aardig wat vermogen verliest.

Bij zware afname of bijvoorbeeld bij het gebruik van grote forstnerboren is het handig om te zorgen dat de V-snaar ook op een lager toerental staat, zodat de frequentieregelaar niet heel langzaam hoeft uit te sturen waardoor de motor niet de maximale kracht kan leveren.

Een ideale combinatie van juiste overbrenging door V-snaar en een electronische regelaar werkt in de praktijk het beste. Wanneer je begint te draaien regel je het toerental omlaag, en zodra het werkstuk stabiel en rond is kan je de snelheid traploos omhoog brengen

Draaibare kop/Centerhoogte

De hoogte van de center/as bepaald uiteindelijk de maximaal haalbare draaihoogte van een vaste ‘kop’.

De maximale draaidiameter is dan maximaal 2x de centerhoogte. In de praktijk gaat daar de hoogte van de leunspaan houder nog vanaf.

Een draaibank met een draaibare kop biedt nog meer mogelijkheden. Door de kop haaks op het draaibed te zetten kunnen hele grote diameters gedraad worden. Er is dan nog wel een uitbreiding op de houtdraaibank nodig voor de leunspaan.

Zoals eerder aangeven is het belangrijk dat de as een M33 opname heeft voor de klauwplaat/Chuck. In de as zit een Morse opname MT (Morse Taper) 2. Hierin plaatsen we de meeneemcenter die meegelevert wordt met iedere bank

Tegencenter/pinole

Het meedraaiend tegencenter heeft doorgaans ook een MT2 opname. Deze zit in de zogeheten Pinole die middels het handwiel in en uitgedraaid kan worden. Hierin verschilt de een of andere bank ten aanzien van de kwaliteit en stabiliteit. Wanneer je een MT2 boorkop gebruikt voor uithollen is het handig als deze pinole een groot bereik heeft, en daarnaast over een indicatie van diepte heeft.